Mentale medicatie

Een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Het protocol is: ‘Pillen en praten’. Vooral geen belangrijke veranderingen tijdens een depressieve periode, want de persoon is ziek en heeft een gekleurde werkelijkheid.

Naast de een diagnose die je ontmenselijkt en aan een muur spijkert, word je ook per direct wilsonbekwaam. Wanneer je aan de andere kant van de tafel zit als deskundige hoef je niet zo naar de situatie te kijken: hoe komt het dat je zo hard tegen de muur aan bent gelopen? wat heeft er voor gezorgd dat je vastliep? 

Het dogma chemische onbalans, kan iemand tot een levenslange patiënt worden gemaakt. Het dogma is aan de andere kan ook prettig, omdat het alle verantwoordelijkheid bij je zelf kan weghouden. Echter word je daar niet beter van weet ik inmiddels. 

Na een kort gesprek werden de kalmeringsmiddelen en antidepressiva geserveerd. Het eerst schot was hopeloos mis, het ging alleen maar slechter. Wees gerust want er bestaat een zeer uitgebreid assortiment.

Wat er niet verteld wordt is welke waanzin de pillen veroorzaken, welke bijwerkingen er optreden, welke gevaren er aan zitten. De bewuste pilletjes ter grote van een speldenknoppen doen van alles in je hoofd. Sommige zijn heel merkbaar, zoals bijvoorbeeld HONGER, maar ook een ongeremde behoefte om naar porno te kijken, geluidsoverlast in mijn hoofd, acute alzheimer en rare dingen, waarvan ik wist dat er iets niet klopte, maar nog niet kan uitleggen wat niet. 
Het is enorm beangstigend, omdat dat is wat je ervaart. Het onbewuste stuk is naar mijn bange vermoeden nog veel groter. 

Alles wat je doet, denkt, voelt, associeert, herinnert wordt aangestuurd vanuit je hersenen, wat mankeert 1 mio mensen om het ok te vinden dat daar wat mee gerommeld wordt? We weten zo weinig over de werking van de hersenen en we weten ook bijzonder weinig over de werking van antidepressiva. Mijn inzien is het een absoluut gevaar hoe we hiermee omspringen, zeker gezien de omvang. 

Ik zal mij weghouden van de invloed van de pharma. 

Ik ben 6 maanden aan de antidepressiva geweest, omdat ik in een zware depressie zat. Ik zal niet beweren, dat het op dat moment niet nodig was, want daar kan ik niet over oordelen. Wat ik wel weet is dat het voor mij herstel in de weg stond. Mijn beeld was niet helder, onthouden ging niet en de onzekerheid en frustratie nam enorm toe hierdoor.
Uiteindelijk heb ik half maart besloten om te gaan afbouwen, tegen alle adviezen in. 6 weken later ben ik clean. Ik kan weer voelen, ik kan weer onthouden, mijn beeld is helder, ik ben weer wie ik was. Het belangrijkste: Ik kan weer op mijzelf en eigen kunnen vertrouwen. 

Het afbouwen zelf is moeilijk en verwarrend, maar het resultaat levert zoveel meer op! 





Reacties

Populaire posts van deze blog

Doe even normaal

Vacature: Wonderwoman